Simons Idéteknologi logoIdéknappProjektknappTekzineknappTävlingknappLäsvärtknappPressklippsknapp Förstasidanknapp Fast Forward

 

 

Det finns många välsignelser med den nya tekniken. När små busfrön förr i tiden sa fula ord brukade stränga mammor tvätta deras munnar med tvål som straff. Nu kan man uppnå samma effekt på elektronisk väg.


I somras införde Michael Bloomberg, ägare till Bloombergs finansiella nyhets och databolag, utan förvarning ett slags elektroniskt snuskfilter för de tusentals aktiemäklare och andra aktörer på finansmarknaden som använder företagets nät. Alla mejl som innehöll något av de ord som fanns på Bloombergs hit-lista över oanständigheter stoppades, och på avsändarens dataskärm dök det upp ett meddelande om att ordet (markerat med en pil) var "inappropriate in the context of business correspondence."

Först när det förgripliga ordet raderats kunde mejlet sändas iväg. Mr Bloomberg motiverade åtgärden med att han vill ha bort cowboymentaliteten från sitt finansiella nät. Den som någon gång hört jargongen bland dessa till det yttre så prydliga ekonomer - de svenska är inte alls sedesammare - förstår precis vad han menar. Eller för all del - råkat få se något av de "skämtsamma" vykort de sänder till varandra, exempelvis föreställande nedre halvan av en välklädd men något uppknäppt man, masturberande i skydd av en uppslagen rosafärgad Financial Times. Jättekul.

Drängstugementalitet heter det på svenska. En sådan tycks oundvikligen uppstå i alla manliga miljöer, och inte bara bland kofösare och drängar, traversförare på fikarast eller grabbgäng i lumpen. De mentala femåringarna på Bloombergnätet skrek lika ilsket som sina odygdiga småbröder över tvätten.


Horatius porträtt
Presentation
 

En mäklare, som i uttrycksfulla ordalag utgjutit sig över ett hutlöst övervärderat pris på en aktie hävdade att det inte finns några andra sätt att lätta på trycket i sådana situationer än via den variant på ett vanligt engelskt fyrabokstäversord som han använt. Ännu argare var en mäklare som inte fick kontakt med sin tyska kund FAG Kugelfischer Georg Schaefer AG, därför att ordet "fag" fanns bland de förbjudna.

En tredje förargade sig över att man nu inte ens kunde använda vanliga uttryck som "a chink in the armour" - en spricka i fasaden - antagligen därför att "a chink" också är ett nedsättande slangord för kines. Nedsättande omdömen om olika grupper eller om religion fastnar nämligen också i Bloombergs filter.

En mäklare fick inte igenom en födelsdagshälsning till en polare på 31-årsdagen därför att han kallat polaren för "old f-t". En annan påpekade förtrytsamt att man numera inte ens kunde ge information om ett kanadensiskt collegelag som heter The Game Cocks. Varför man skulle mejla notiser om ett kanadensiskt idrottsteam över Bloombergs finansiella nät framgick inte.

Får man tro Wall Street Journal så förefaller affärsverksamheten ha legat nere den första dagen, alla höll på och testade vilka ord som fastnade i snuskfiltret och vilka som fortfarande kunde användas. Alternativa uttryck, även på ryska, indonesiska och andra udda språk,sändes till help desken. Wall Streets rapport om händelsen var för övrigt full av asterisker och menande punkter och omskrivningar, och för en svenskspråkig läsare framgick bristerna i skolundervisningen i engelska tydligt. Vilket förbjudet ord som rimmar på "rock chucker" kan man väl till nöds lista ut, men mycket förblev dunkelt, vilket antagligen är lika så bra.

Saliga...

Wall Streets rapport om händelsen var för övrigt full av asterisker och menande punkter och omskrivningar, och för en svenskspråkig läsare framgick bristerna i skolundervisningen i engelska tydligt. Vilket förbjudet ord som rimmar på "rock chucker" kan man väl till nöds lista ut, men mycket förblev dunkelt, vilket antagligen är lika så bra.

Censuren har varit i kraft sedan 1 juli, men mäklarnas språk verkar inte ha föräldrats särskilt mycket, sånär som att man nu lämnar bort någon vokal här och där och har streck istället. Effektivast för att komma tillrätta med drängstugementalitet brukar vara tvåkönade arbetsplatser. Men för det finns hinder av annat slag. Två smarta unga kvinnor i min bekantskapskrets stod inte ut mer än var sitt halvår på var sin mäklarbyrå och jag gissar att det finns fler. Orsaken var inte ord som rimmar på "rock chucker" eller saker man kan göra bakom en Financial Times, utan manliga arbetskamrater som inte hade något annat mål i livet än att på kortast möjliga tid dra in så många miljoner att de kan pensionera sig vid 37, som inte intresserade sig för och inte begrep sig på någonting annat i världen än pengar, pengar, pengar. Det var sådana som förre förbundskanslern Helmut Schmidt härförleden benämnde"börsens psykopater".

Ett mindre drängigt språk är förstås bra, men kunde Michael Bloomberg införa obligatorisk läsning av andra sidor i tidningen än börsspalten och minst en skönlitterär roman i halvåret för finanshajarna, skulle kvinnliga mäklare kanske stå ut med dem. Då har man slagit två flugor i en smäll och det ineffektiva snuskfiltret kan skrotas.


Adressuppgifter